Nederlander verdient vier Big Macs per uur

Volgens de Big Mac-index ontvangen Nederlandse werknemers gemiddeld een fors hoger loon dan de rest van de wereld. Een leidinggevende in Nederland verdient vier Big Macs per uur, terwijl een Brit met dezelfde functie 4,8 Big Macs kan kopen.

Stichting Loonwijzer en Monsterboard hebben berekend dat Nederland qua salarissen in West-Europa in de top te zit. Alleen Duitsland en het Verenigd Koninkrijk scoren gemiddeld hoger. Voor het onderzoek werd naar de lonen en arbeidsvoorwaarden van 65 landen gekeken.

Om de koopkracht van het personeel in te schatten, werd ook gekeken hoeveel Big Macs iemand van zijn uurloon kan kopen in eigen land. Buiten Europa scoort Zuid-Afrika hoog. Zo kan een Zuid-Afrikaanse leidinggevende 4,4 Big Macs voor zijn uurloon kopen.

Ook administratieve medewerkers worden in Nederland beter betaald dan in andere landen. Zij verdienen gemiddeld 16,90 dollar per uur, waarvan netto 11,80 dollar overblijft. Het brutoloon van Duitse collega’s ligt net wat hoger (17,30 dollar), maar netto komen zij uit op een tweede plaats (11,30 dollar).

Administratieve krachten in Pakistan zijn met een netto uurloon van 1,60 dollar het minst bedeeld. Na een uur werken kunnen zij zich nog geen hele Big Mac (0,3) veroorloven.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!