Recessie houdt aan
Gepubliceerd op 21 mei 2012 om 00:00
De cijfers van het CBS geven aan dat het niet goed gaat met de Nederlandse economie. Deze laat een krimp van 1,1 procent zien in het eerste kwartaal van 2012. In vergelijking met een kwartaal eerder kromp de economie 0,2 procent, waardoor deze voor het derde achtereenvolgende kwartaal slonk.
Opvallend is wel dat de consument het afgelopen kwartaal weer meer kleding heeft gekocht. Ook de verkoop van voedsel nam toe. De groei in die branches kon de totale krimp van de economie echter niet positief beïnvloeden. De verkopen van auto’s en woninginrichting liepen namelijk flink terug, met 4,2 procent.
In Duitsland gaat het beduidend beter met de economie. Dit is mede het gevolg van de structurele hervorming van de arbeidsmarkt een aantal jaar geleden. De hoogte en duur van de uitkeringen werden er flink verlaagd, waardoor het arbeidsaanbod toenam. Nu kunnen die mensen aan het werk.
“In Nederland stijgen de lonen nauwelijks, de vermogens van huishoudens krimpen door de dalende huizenprijs, de werkloosheid loopt op en er komen allerlei lastenverzwaringen aan,” stelt Ruth van de Belt vast in het Algemeen Dagblad. Volgens de econoom bij de Rabobank zou ons land meer in de richting van Duitsland moeten denken. Hervormen in plaats van bezuinigen is beter meent zij. “Je kunt beter de AOW-leeftijd verhogen dan de btw. Hogere belastingen werken maar kort, maar bijvoorbeeld het verhogen van de pensioenleeftijd levert blijvend geld op.”
Reacties 0