Recessie houdt aan

De Nederlandse economie krimpt al drie kwartalen op rij. De recessie houdt dus aan, meldt het CBS. Door het Lenteakkoord zou Nederland financieel overeind moeten blijven, maar er bestaat grote twijfel over de invloed van de bezuinigingen en belastingverhogingen op de kwetsbare economie.

De cijfers van het CBS geven aan dat het niet goed gaat met de Nederlandse economie. Deze laat een krimp van 1,1 procent zien in het eerste kwartaal van 2012. In vergelijking met een kwartaal eerder kromp de economie 0,2 procent, waardoor deze voor het derde achtereenvolgende kwartaal slonk.

Opvallend is wel dat de consument het afgelopen kwartaal weer meer kleding heeft gekocht. Ook de verkoop van voedsel nam toe. De groei in die branches kon de totale krimp van de economie echter niet positief beïnvloeden. De verkopen van auto’s en woninginrichting liepen namelijk flink terug, met 4,2 procent.

In Duitsland gaat het beduidend beter met de economie. Dit is mede het gevolg van de structurele hervorming van de arbeidsmarkt een aantal jaar geleden. De hoogte en duur van de uitkeringen werden er flink verlaagd, waardoor het arbeidsaanbod toenam. Nu kunnen die mensen aan het werk.

“In Nederland stijgen de lonen nauwelijks, de vermogens van huishoudens krimpen door de dalende huizenprijs, de werkloosheid loopt op en er komen allerlei lastenverzwaringen aan,” stelt Ruth van de Belt vast in het Algemeen Dagblad. Volgens de econoom bij de Rabobank zou ons land meer in de richting van Duitsland moeten denken. Hervormen in plaats van bezuinigen is beter meent zij. “Je kunt beter de AOW-leeftijd verhogen dan de btw. Hogere belastingen werken maar kort, maar bijvoorbeeld het verhogen van de pensioenleeftijd levert blijvend geld op.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!