Aantal overvallen detailhandel teruggedrongen

Het aantal overvallen in de detailhandel nam in het eerste kwartaal van dit jaar licht af. Werden er in de eerste vier maanden van 2011 nog 271 overvallen gepleegd, in 2012 is dit teruggebracht tot 259. Dit blijkt uit cijfers die demissionair minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) maandag officieel bekendmaakt.

De afname kan worden verklaard door de Taskforce Overvallen, die onder leiding staat van de Rotterdamse burgermeester Aboutaleb. Met name de juweliers, tabakszaken en benzinestations lijken hier baat bij te hebben.

In de horeca is echter een forse toename in het aantal overvallen zichtbaar. Daar vonden de eerste vier maanden van dit jaar 170 overvallen plaats, tegenover 149 in dezelfde periode een jaar eerder. Opstelten roept de horeca op klanten te stimuleren meer te pinnen. Dat is volgens hem een goede maatregel om het aantal overvallen terug te dringen.

“Vooral bij snackbars kun je vaak niet pinnen”, reageert een woordvoerder van de VVD op Nu.nl. “Ook wordt daar nog weinig gebruik gemaakt van kluizen met een tijdslot. Hierdoor zijn ze een gemakkelijk doelwit voor overvallers.”
Om het aantal overvallen in de horeca af te laten nemen, krijgen snackbars in regio’s waar overvallen vaak voorkomen bezoek van een veiligheidsadviseur. De ondernemers krijgen hulp met het nemen van de juiste voorzorgsmaatregelen, zoals een afroombox en het plaatsen van camera’s.

Het totaal aantal overvallen werd in het eerste kwartaal teruggebracht tot 824, ten opzichte van 855 in dezelfde periode in 2011. In vergelijking met 2009, toen de aanpak overvallen is gestart, is er zelfs een daling van 24 procent. In heel 2011 werden er bijna 2300 overvallen gepleegd. Opstelten wil het totaal aantal overvallen in 2014 hebben teruggedrongen tot onder de 1900.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!