‘Meer actie nodig tegen skimmen’

Fraude in het elektronisch betalingsverkeer moet harder worden aangepakt. Dit stelt het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) in een brief aan demissionair minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie.

Het skimmen van betaalpassen en misbruik bij internetbankieren zijn de afgelopen jaren sterk toegenomen. De totale schade voor de Nederlandse banken bedroeg in 2011 zo’n 39 miljoen euro. Om deze vorm van digitale criminaliteit beter te kunnen bestrijden is volgens het MOB meer mankracht nodig en moeten banken ook maatregelen treffen.

De Rabobank gaf twee weken geleden aan betaalpassen standaard te gaan blokkeren voor het opnemen van geld in pinautomaten buiten Europa. Dit is een van de maatregelen die de bank wil nemen om skimmen te bestrijden. Klanten kunnen de blokkade zelf opheffen door de pinmogelijkheid weer aan te zetten als zij naar een land buiten Europa gaan. Bij ongeveer 24 duizend klanten van de Rabobank werd in 2011 geld van de rekening gehaald.

ING liet vorige week weten deze maatregel niet in te gaan voeren. ABN Amro zegt de tijdelijke pasblokkades ook in te voeren, alleen is nog onduidelijk wanneer die moeten ingaan.

Hoewel de verschillende banken in Nederland onderling verschillend reageren op het voorkomen van skimmen, roept het MOB banken op de maatregel juist breed op te pakken. Nederlanders pinnen steeds vaker, waardoor het dus ook steeds belangrijker wordt om problemen te vermijden, meent de instantie.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!