'Tientallen reisbureaus failliet'

In 2012 gaan tientallen reisbureaus failliet. Dat verwacht brancheorganisatie ANVR. De reiswereld vreest een miljoenenschade door de Nederlandse bezuinigingsdrift en de escalerende crisis in Griekenland.

ANVR rekent met name op klappen door de btw-verhoging. “We zijn niet blij met dit soort maatregelen”, zegt directeur Frank Oostdam. “Btw op reizen is toch al nieuw. Het schrikt de consument extra af. Wij gaan in Den Haag protesteren”, geeft hij aan.

De vakantiebestedingen nemen volgens hem fors af dit jaar. “Men gaat minder lang, minder luxe en minder ver. Gezien het onzekere reisbudget wordt er ook steeds korter voor vertrek geboekt. Het moet zo goedkoop mogelijk. Dat is niet best voor onze handel”, stelt Oostdam.

Uit een onderzoek door de Academie Toerisme van de NHTV Breda in opdracht van Reiswerk kwam vorig week al naar voren dat reisorganisaties in Nederland te veel bezig zijn met hun eigen identiteit. Zij schijnen zich niet te beseffen dat de grootste concurrentie momenteel van buiten de branche komt. Het gaat hier om websites als Groupon en online spelers als Google. Ook retailers als Lidl en HEMA bieden regelmatig reizen aan tegen aantrekkelijke prijzen.

In het onderzoeksrapport Toekomstvisie op Toerisme in 2025 wordt ondernemers in de reisbranche geadviseerd om een langetermijnvisie te ontwikkelen. Volgens het rapport zijn veel organisaties vooral productgericht en inkoopgedreven in plaats van klantgericht. De grootste uitdaging zou zijn om het traditionele productgerichte verdienmodel te vervangen door een model waarbij de consument betaalt voor de diensten.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!