Detailhandel waarschuwt voor kopersstaking

De verhoging van het btw-tarief naar 21 procent kan leiden tot een kopersstaking. Dat schrijft brancheorganisatie Detailhandel Nederland in een open brief aan het kabinet.

Het kabinet wil de omzetbelasting op veel producten in oktober verhogen van negentien naar 21 procent. Andere maatregelen om het begrotingstekort terug te dringen worden echter pas in januari ingevoerd. Volgens de brancheorganisatie voor winkeliers komen retailers hierdoor in de problemen. De inkoop is namelijk vaak al gedaan en het zou lastig zijn om de prijzen nu te verhogen.

“Er dreigt hier een kopersstaking. Alleen al de aankondiging van de btw-verhoging veroorzaakt een forse afname van de omzet”, zo luidt de brief. Vooral winkels in de grensstreken zouden flink te lijden hebben onder de maatregel. Na de btw-verhoging gaan veel consumenten hun spullen over de grens halen.

Ook Jan Meerman, voorzitter CBW-Mitex, denkt dat de btw-verhoging voor retailers veel te vroeg komt. “We snappen wel dat er iets moet gebeuren, maar niet per 1 oktober. Niet midden in het seizoen”, zo laat hij weten aan de NOS. “Voer deze regel per 1 januari in, dan gaan consumenten in het vierde kwartaal massaal uitgeven.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!