Boete voor overtreders winkelverbod

Personen die een opgelegd winkelverbod negeren wachten een boete van 151 euro. Ondernemers brengen vanaf nu de kosten voor overlast direct in rekening bij zakkenrollers, winkeldieven, junks en andere ongewenste klanten.

In 2006 voerde de Stichting OverlastDonatie (SODA) een maatregel in waarbij iedere betrapte winkeldief onmiddellijk een boete van 151 euro krijgt. Dit gaat nu ook gelden voor het overtreden van een winkelverbod.

Het bedrag van 151 euro is volgens SODA-directeur Arie Jan van Os gebaseerd op de gemiddelde kosten die een winkelier lijdt door het aanhouden van de overtreder bij het doen van aangifte bij de politie. “Daar gaan namelijk vele uren inzitten”, vertelt hij. “Kleine ondernemingen moeten soms zelfs sluiten, omdat er geen of te weinig personeel is als de baas naar het politiebureau moet.”

Van Os geeft aan dat er vorig jaar ruim 10 duizend maal een winkelverbod is uitgeschreven. “Prachtig natuurlijk”, meent hij. “Want we willen raddraaiers, dieven en ander gespuis buiten de winkel houden. Maar dat te handhaven is een ander verhaal. “

Het kost ondernemers veel tijd, dus geld, waardoor zij volgens de directeur wel eens een oogje dichtknepen. “Volkomen verkeerd natuurlijk. Maar met deze methode krijgt de ondernemer een steuntje in de rug om toch door te zetten”, zegt van Os.

In totaal hebben zich nu drieduizend bedrijven aangesloten bij SODA. Dit is kosteloos, alleen in het geval van overtreding draagt de winkelier per geval 36 euro af aan SODA voor de incasso en administratieve afhandeling. “Maar dan hoeft hij ook nergens meer op te letten. Wij gaan achter het geld aan”, verduidelijkt de directeur.

Van Os stelt dat zeventig procent van de winkeldieven de rekening op tijd betaalt. Vorig jaar werd 200 duizend euro aan schadevergoedingen uitgekeerd aan deelnemende winkeliers. “Dat is een hoopgevende ontwikkeling voor de nieuwe maatregel”, meent van OS.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!