Oranjekoorts neemt vrees btw-verhoging niet weg

De verwachte extra inkomsten van 140 miljoen euro voor de detailhandel door het aankomende EK voetbal kan de pijn omtrent de btw-verhoging niet verzachten. Daarvoor worden de gevolgen van de aangekondigde verhoging te zeer gevreesd, aldus Detailhandel Nederland.

“Grote evenementen kunnen het verschil maken tussen winst en verlies van de onderneming”, zegt Jan Meerman, voorzitter Detailhandel Nederland, woensdag tijdens Retailpoort. “Maar zelfs als Oranje de titel pakt, zullen de extra consumentenbestedingen later dit jaar teniet worden gedaan door een btw-verhoging”, meent hij.

Winkeliers pleiten voor uitstel van de maatregel tot 1 januari 2013. Het plan van de Kunduz-coalitie om het algemene btw-tarief te verhogen tot 21 procent is volgens Detailhandel Nederland contraproductief en onverantwoord. Een snelle invoering van deze maatregel zal de detailhandel volgens de brancheorganisatie ernstig schaden. Zij voorzien verlies van banen en leegstaande winkelpanden.

Het consumentenvertrouwen in Nederland is momenteel heel laag. Vorige maand daalde het consumentenvertrouwen met zes punten tot -38. Dit bleek dinsdag uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De Tweede Kamer zorgt alleen maar voor meer onzekerheid, meent Detailhandel Nederland. Volgens Meerman veroorzaakt alleen de aankondiging van de btw-verhoging per oktober al een afname in omzet. Hij roept de kamerleden op niet alleen naar de boekhouding te kijken, maar ook ernstig rekening te houden met de maatschappelijke neveneffecten. “Die zijn namelijk desastreus”, meent hij.

Door de snelle invoering van de btw-verhoging kunnen winkeliers zich hier slecht op voorbereiden. “Talloze artikelen die na 1 oktober worden aangeboden, zijn reeds ingekocht en beprijsd”, geeft de brancheorganisatie aan. “Het is onwerkbaar om de prijzen te wijzigen. Niet alleen omdat de inkopen al zijn gedaan, maar ook omdat de product- en prijsmix niet meer aan te passen is”, geeft Meerman aan.

Eerder: Consumentenvertrouwen weer gedaald
              ‘Overheid snijdt zichzelf in vingers met btw-verhoging’

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!