‘Verhuurder heeft macht over winkelier’

Ruim tweeduizend winkeliers zijn de laatste jaren de dupe geweest van de zogenoemde renovatiebepaling. Dat zegt Detailhandel Nederland na meldingen van haar leden. De renovatiebepaling houdt in dat verhuurders bij een renovatie de huur kunnen opzeggen of de huurprijs kunnen verhogen. De belangen van de winkelier worden daarbij niet in acht genomen. Sommige verhuurders zouden zelfs met een renovatie dreigen, om de winkelier zo te dwingen meer huur te betalen.

Een groot deel van de winkeliers in Hoog Catharijne in Utrecht, dat in verbouwing is, heeft al een huuropzegging ontvangen. “Zij kunnen niet bij de rechter aankloppen, omdat de wet dit toestaat”, aldus woordvoerder Jelger Zee. “Omdat je als winkelier geen keuze hebt, word je gedwongen nog te proberen te onderhandelen met de verhuurder om te redden wat er te redden valt. Als huurder ben je in zo’n situatie overgeleverd aan de grillen van de verhuurder.”

De SP/PvdA/GroenLinks en CDA pleiten voor een aanpassing van de renovatiebepaling. Zee hoopt dat deze wetsaanpassing nu zo snel mogelijk door de Tweede en Eerste Kamer worden goedgekeurd. De demissionaire staat van het kabinet zou hierbij geen vertraging opleveren. 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!