Voedingscentrum wil verbod op grote porties

Het Voedingscentrum wil dat grote porties eten en drinken in fastfoodrestaurants en alle extra grote verpakkingen frisdranken, chips en snoep in supermarkten worden verboden. Dit heeft het Voedingscentrum laten weten in het televisieprogramma Editie NL.

Onderzoek van de Vrije Universiteit wijst volgens het Voedingscentrum uit dat de portiegrootte sinds begin jaren tachtig fors is toegenomen. Van grote porties en uit grote verpakkingen wordt tot dertig procent meer gegeten, weet onderzoekster Ingrid Steenhuis. “Mensen vinden het moeilijk om de hoeveelheid eten af te stemmen op hun energiebehoefte en eten dan vanzelf meer dan nodig”, vertelt Steenhuis. “Dit eetgedrag verhoogt het risico op overgewicht.”

Volgens het Voedingscentrum moeten producenten gestimuleerd worden om hun producten aan te bieden in kleinere hoeveelheden. Consumenten gaan dan volgens de stichting vanzelf gezonder en minder eten.

Vorige week probeerde ook GGD Nederland de consument bewuster te maken van de gevaren van alcohol en energiedrankjes voor kinderen. De gezondheidsdienst speelde dit via de supermarkten door daar te pleiten voor een verbod op de verkoop van alcohol en energiedrankjes.

De oproep van GGD voor een alcoholverbod voor Nederlandse supermarkten vond gehoor bij de politiek. Over het verbod op energiedrankjes was de overheid van mening dat de verantwoordelijkheid bij de ouders ligt. Wel riep de overheid fabrikanten op om een waarschuwing op de blikjes te plaatsen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!