Economie blijft kwakkelen

De Nederlandse economie blijft de komende twee jaar aanmodderen. Zowel inkomens als huizenprijzen blijven dalen en de werkloosheid loopt verder op. Dat voorspelt De Nederlandsche Bank (DNB) in een maandag gepresenteerd rapport.

De inkomens van Nederlandse huishoudens dalen tot en met eind volgend jaar, gecorrigeerd voor inflatie, volgens DNB met nog eens vier procent. Daarmee zijn onze inkomens tussen 2000 en 2013 niet vooruit gegaan. Volgens, DNB-directeur Job Swank is dat 'verbazingwekkend lang'. "Het is heel opvallend dat we er in dertien jaar niets bij hebben gekregen."

Die zwakke inkomensontwikkeling zet samen met de dalende huizenprijzen een zware rem op de economische groei. DNB verwacht dat de huizenprijzen tot in 2014 blijven afnemen. Daardoor leveren de uitgaven van consumenten zowel dit jaar als volgend jaar een negatieve bijdrage aan de groei, voorspelt de centrale bank. Pas in 2014 komt de afname van de consumptie nagenoeg tot stilstand.

DNB verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar met 0,6 procent krimpt en in de twee jaar die volgen met 0,6 en 1,2 procent groeit. De werkloosheid loopt in die periode naar schatting op tot 6,4 procent van de beroepsbevolking, tegen 4,4 procent in 2011.

Om de groei aan te zwengelen moet de vertrouwenscrisis onder consumenten worden aangepakt, stelde Swank. DNB ziet daarbij een belangrijke taak weggelegd voor de overheid, die snel duidelijke beslissingen moet nemen over de arbeidsmarkt, de woningmarkt en het pensioenstelsel. "Hierdoor kan de economische groei al op korte termijn hoger komen te liggen'', aldus de centrale bank.


Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!