Hogere accijns funest voor tabakswinkels

Brancheverenigingen NSO, BETA en Bovang zijn de overheidsbemoeienis zat. De brancheorganisaties hielden gisteravond in Hengelo, Venlo en Bergen op Zoom actiebijeenkomsten tegen de accijnsverhoging op tabak. Zij zijn bang dat de maatregel ‘tabakstoerisme’ stimuleert.

De sector geeft aan de geplande accijnsverhoging niet aan te kunnen. 371 miljoen euro uit accijnsverhoging en nog eens acht miljoen euro door de btw-verhoging per oktober, vinden zij contraproductief. 180 miljoen euro is het maximum dat de branche kan lijden, geeft NSO directeur Janwillem Burgering aan.

“Doordat mensen hun rokertjes elders gaan halen en bedrijven failliet gaan, haalt de overheid de ingeboekte 371 miljoen niet binnen”, meent Burgering. “In 2004 is op dezelfde wijze geprobeerd 400 miljoen te innen, dat lukte ook niet.”

Volgens de directeur moet het eerlijker kunnen. De accijnsverhoging op tabak moet de schatkist 371 miljoen euro opleveren. Dit is ruim de helft van de 625 miljoen die het kabinet via hogere accijnzen heeft ingeboekt.

Het meest verkochte pakje sigaretten kost nu 5,40 euro, dat wordt straks door de plannen van de overheid 5,90 euro. Voor een pakje shag betaalt de consument nu zes euro, dat loopt op naar 6,85 euro. Vooral in de grensstreek zullen volgens Burgering bedrijven voelen dat de prijs voor tabak en benzine in België en Duitsland lager ligt.

Ook klanten zullen het merken, meent de directeur, in menig buurt nam de tabakswinkel de taak over van bijvoorbeeld een verdwenen postkantoor. “De winkels hebben een functie in de buurt. Als dit doorgaat kunnen wijkbewoners ook niet meer op hun vertrouwde adres terecht om hun ov-chipkaart op te laden, of hun krantje of lot te kopen.”

Pomphouders en tabakswinkeliers vragen de komende tijd aandacht voor hun situatie bij gemeentebestuur en Den Haag.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!