‘Leveranciers zelfzorgschap in de knel'

Leveranciers komen in moeilijkheden omdat voedingsmiddelen met een afgekeurde gezondheidsclaim per 14 december niet meer verkocht mogen worden. Op verzoek van de Europese Unie heeft de Europese voedingsautoriteit EFSA de gezondheidsclaims van 2700 voedingsmiddelen onder de loep genomen. Slechts 222 van deze beschrijvingen zijn goedgekeurd.

De EFSA onderzoekt binnenkort ook de claims van 1300 producten met botanische stoffen. Hierbij gaat het vooral om plantjes die zijn verwerkt in voedingssupplementen. Van de afgekeurde producten moet de beschrijving voor 14 december worden gewijzigd. Daarna is dit illegaal en volgen er inspecties en boetes.

Leveranciers van afgekeurde voedingsmiddelen hebben nu een half jaar om de verpakking aan te passen. “Bedrijven kunnen nu pas aan de slag”, meldt Saskia Geurts van de branchevereniging voor voedingssuplementen NPN in het Financieele Dagblad. “Hierdoor is de schade erg groot. Bovendien maken we veel producten met een houdbaarheid van drie jaar. Dan is een periode van een half jaar erg kort.”

Het Financieele Dagblad schrijft dat het zelfzorgschap in winkels er aan het eind van het jaar leeg uit kan komen te zien. “Het lukt de betrokkenen nooit om voor medio december van alle voorraad af te komen en een nieuwe verpakking te ontwikkelen”, aldus Maikel Hendriks van Medical Brands uit Amsterdam.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!