Forse afname omzet detailhandel

De Nederlandse detailhandel heeft in april de omzet sterk zien afnemen. Het omzetcijfer daalde met 8,7 procent in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. De prijzen zijn met 2,1 procent gestegen, terwijl het volume 10,6 procent kromp, blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het CBS.

De omzetontwikkeling werd sterk beïnvloed door een minder gunstig koopdagenpatroon dan in april 2011. Na correctie hiervoor bedroeg de omzetdaling bijna vier procent en de volumekrimp circa zes procent.

Non-foodwinkels boekten bijna dertien procent minder omzet dan een jaar eerder. Ook na correctie voor het verschil in koopdagen was de omzet behoorlijk lager (ruim acht procent). De omzetafname is volledig toe te rekenen aan een forse volumekrimp. Bijna alle non-foodbranches noteerden een omzetdaling, vooral bovenkledingwinkels, textielsupermarkten en doe-het-zelfwinkels. Alleen winkels in consumentenelektronica behaalden een lichte omzetstijging.

De omzet van winkels in voedings- en genotmiddelen kwam zes procent lager uit. Zowel supermarkten als speciaalzaken kenden een krimp, voornamelijk door de ongunstige koopdagsamenstelling. Zonder dit effect kwam de omzet van supermarkten en speciaalzaken ongeveer twee procent hoger uit dan in april 2011. Ook het volume van de supermarkten was na koopdagcorrectie iets groter dan een jaar eerder.

Postorderbedrijven en internetwinkels zetten ruim vijf procent meer om dan in april vorig jaar. Tankstations kenden ondanks hogere prijzen een omzetdaling.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!