Verpakkingenbelasting mogelijk afgeschaft

De belasting op verpakkingen wordt per 1 januari waarschijnlijk opgedoekt. Door een overeenkomst tussen staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) en het bedrijfsleven zijn producenten, importeurs en verkopers van verpakte producten de komende tien jaar verantwoordelijk voor de kosten van inzameling en hergebruik van kunststofverpakkingen.

De verpakkingenbelasting werd in 2008 ingevoerd om retailers te stimuleren voor milieuvriendelijkere verpakkingen te kiezen. De belasting werd bekritiseerd omdat retailers deze direct doorberekenden in hun prijzen.

De afspraken die Atsma met het bedrijfsleven heeft gemaakt, zijn goed voor ongeveer anderhalf miljard euro. Dit geld kunnen gemeenten gebruiken voor het inzamelen van verpakkingsafval. Gemeenten hebben dit geld hard nodig, omdat er in het regeerakkoord een besparing van 115 miljoen euro per jaar op het Afvalfonds was opgenomen.

Het akkoord tussen Atsma en het bedrijfsleven betreft momenteel nog een concept, zo meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). In september organiseert de VNG een aantal bijeenkomsten waar de leden zich kunnen uitspreken over een definitief besluit.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!