Beroepsdieven teisteren winkeliers

Nederland telt zo'n vierduizend professionele winkeldieven. De dieven zijn goed voor een jaarlijkse schadepost van 120 miljoen euro. Dat is een derde van de totale strop die winkeliers hebben door diefstal. Dat blijkt uit het rapport Nationaal Dreigingsbeleid Bedrijfscriminaliteit door het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).  

Cosmetica, kleding, consumentenelektronica, tabak en doe-het-zelfartikelen zijn favoriet bij de professionele dieven. Zij zijn per persoon goed voor een ‘omzet’ van twee- tot drieduizend euro. Van de aangehouden winkeldieven in ons land is 41 procent van Nederlandse afkomst, twintig procent van Oost-Europese afkomst, 11 procent van Marokkaanse, acht procent van Surinaamse afkomst en overige arrestanten zijn van een zeer diverse afkomst.

Onder de 'profs' neemt het het aantal Oost-Europeanen rap toe, waarvan slechts een enkeling in ons land woont.
Volgens Detailhandel Nederland vrezen deze dieven de Nederlandse cel niet. De belangenorganisatie ziet liever dat de criminelen hun straf in eigen land uitzitten. “De gevangenissen hier worden door de criminelen soms zelfs gebruikt om even uit te rusten”, meent Sander van Golberdinge, secretaris winkelcriminaliteit Detailhandel Nederland. “Onze cellen zijn riant vergeleken bij bijvoorbeeld de kale, koude Poolse cellen.” Voor Polen geldt tot 2016 binnen de EU dat veroordeelden zelf mogen kiezen waar zij hun straf uitzitten. “Zolang de Europese Unie de kop in het zand steekt, hebben Oost-Europese criminelen hier weinig te vrezen”, zegt Van Golberdinge.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!