Super en slijterij even onvoorzichtig met alcoholverbod

Slijters zijn bij het handhaven van de minimumleeftijd voor het aankopen van alcohol slechts een fractie voorzichtiger dan supermarkten. Dat blijkt uit een onderzoek van bureau Nuchter, zo schrijft Distrifood online. Beide branches scoren echter aanzienlijk beter dan horecagelegenheden, cafetaria's en sportkantines.

Om in kaart te brengen hoe het aankoopgedrag van alcohol bij jongeren er voor staat in Nederland liet GGD Midden-Nederland een onderzoek uitvoeren. In totaal werd 98 keer door een minderjarige gepoogd om zwak-alcoholische drank af te rekenen. Bij slijters werd hier in de helft van de gevallen een stokje voor gestoken. Supermarkten scoorden hierin met 48 procent slechts marginaal minder.

In de horeca kreeg de minderjarige in 92 procent van de gevallen zijn alcoholische drankje mee. Ook in sportkantines (83 procent) en cafetaria’s (81 procent) bleek het gemakkelijk om als te jonge klant drank te bestellen. In 81 van de 98 pogingen werd de jonge koper om een identiteitsbewijs of zijn leeftijd gevraagd. In 47 procent van de gevallen kreeg de jongere ten onrechte toch drank mee.

Steeds meer politieke partijen willen de verkoop van alcohol in Nederland beperken tot slijterijen. Ook GGD Nederland pleit voor het weghalen van het assortiment bij supermarkten.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!