'Driekwart autodealers moet deuren sluiten'

Driekwart van de autodealers in Nederland moet zijn deuren sluiten. Het is volgens brancheorganisatie Bovag de enige manier om de sector gezond te houden.

De verkoop van auto's maakt een tijdelijke opleving door, maar stort binnenkort in, verwacht Bovag. Vorige maand werd er 52 procent meer verkocht dan in dezelfde maand vorig jaar. Die stijging is echter veroorzaakt door een run op leaseauto’s, gedreven door fiscale motieven. Ook pakten veel particulieren de laatste kans op een lagere aanschafbelasting BPM.

De brancheorganisatie voorspelde voor dit jaar 500.000 verkochte auto’s, inmiddels is dat aantal bijgesteld naar minder dan 480.000. Gemiddeld worden er per jaar per showroom tweehonderd auto’s verkocht. “Waar we op termijn naartoe moeten is een aantal van vijfhonderd tot duizend auto’s per showroom”, zegt Bovag directeur Koos Burgman. Dit betekent volgens hem dat er alleen grote regioverkooppunten overblijven.

Directeur Iede Aukema BCA-Autoveiling meent dat de markt verstoord is geraakt, en het verkoopbeeld gemaskeerd, door stimuleringsmaatregelen van de overheid op milieubewust rijden. De winstmarges zijn vanwege de grote concurrentie al jaren minimaal, meent Aukema. Voorbeeld zijn de acties van een aantal automerken waarbij zonder rente de helft van het aankoopbedrag aan de klant wordt geleend.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!