‘Nieuwe wetgeving locatiebeleid webwinkels onnodig’

Nieuwe wetgeving omtrent de locatie van webwinkels is volgens het kabinet onnodig. Of webwinkelactiviteiten mogen worden uitgevoerd blijft aan gemeenten om te bepalen, omdat zij ‘lokaal maatwerk kunnen leveren’. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Henk Bleker in antwoord op vragen van D66-Kamerlid Kees Verhoeven.

Verhoeven wil dat er voor webwinkeliers een eigen locatiebeleid komt, zodat zij niet afhankelijk zijn van een beslissing door de gemeente. Het Besluit ruimtelijke ordening geeft niet aan of webwinkels wel of niet tot detailhandel gerekend moeten worden. “Ik zie geen noodzaak daarover nieuwe wetgeving speciaal voor één categorie winkels in het leven te roepen”, schrijft Bleker in zijn antwoord aan Verhoeven.

Gemeenten hebben zelf de mogelijkheid om bestemmingsplannen bij te werken en bepalingen op te nemen over bijvoorbeeld webwinkels. Volgens staatssecretaris Bleker zijn gemeenten goed in staat te bepalen of een webwinkel op een bepaalde locatie past of niet.

“Aparte regels zouden webwinkels kunnen beknellen”, meent Martijn Hos, public affairs manager bij Thuiswinkel.org. De brancheorganisatie is dan ook tevreden met het standpunt van het kabinet. “E-commerce is een uitermate innovatieve en dynamische groeisector. Steeds meer bedrijven zijn cross- of omnichannel. Enge definities passen daar niet bij”, zegt Hos.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!