M&S-topman Bolland onder vuur

De Britse warenhuisketen M&S verkeert in moeilijke tijden en daardoor ligt topman Marc Bolland onder vuur. De Nederlandse ceo kreeg veel kritiek voor zijn kiezen tijdens de aandeelhoudersvergadering van Marks & Spencer, nadat de winkelketen teleurstellende resultaten liet zien. Aandeelhouders leggen de schuld bij de topman. “Wanneer gaat u uw bestuursvoorzitter ontslaan”, was de vraag van een aandeelhouder aan president Robert Swannell.

De Nederlandse topman geeft drie redenen voor de slechte cijfers: felle prijsconcurrentie door de crisis, het slechte weer waardoor zomerkleding in de schappen blijft liggen en het feit dat er ‘iets mis is met de bevoorrading’. Bolland meent dat hij zijn twee jaar geleden ontvouwde strategie heeft uitgevoerd. Het bedrijf heeft volgens de ceo 94 van de honderd toezeggingen van vijf jaar geleden waargemaakt en deed datzelfde met dertig van de tachtig toezeggingen die Bollands voorganger Stuart Rose deed.

Bolland werd twee jaar geleden met vijftien miljoen pond binnengehaald. Daarnaast heeft hij een jaarinkomen van zes miljoen pond inclusief bonus; bedragen die voor veel aandeelhouders een doorn in het oog zijn. M&S-president Swannell komt voor de topman op. “Niemand weet dat Marc in de afgelopen twee jaar uit eigen beweging heeft verzocht om zijn salaris te bevriezen”, zegt hij. “Daarnaast hebben we de maximale bonus teruggebracht naar tweehonderd procent, maar keren feitelijk maar 35 procent uit.” De president geeft echter ook aan dat er uitgebreid is gesproken over een opvolgingsplan, waarop een van de aandeelhouders nog een steek onder water uitdeelde: “Het is goed om te horen dat de opvolging in ieder geval is geregeld.”

Lees ook vandaag: Dalende omzet voor Marks & Spencer

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!