‘Recordaantal faillissementen in 2012’

Het aantal faillissementen zal met twintig procent toenemen. Dat voorspelt ABN Amro in zijn rapport ‘Nederlandse economie in zicht’.

ABN Amro verwacht dat dit jaar het aantal faillissementen de piek die we in 2010 zagen gaat overtreffen. Het aantal faillissementen nam begin 2009 sterk toe, om in het eerste kwartaal van 2010 te pieken. Daarna trad er een beperkte daling op tot medio 2011. Het aantal faillissementen is echter nooit gedaald tot het niveau van voor de crisis en stijgt inmiddels weer. In januari 2012 werd dan ook het hoogste aantal faillissementen ooit geregistreerd.
Het aantal faillissementen van dal tot piek voor het gehele bedrijfsleven nam met 85 procent toe. Tussen verschillende sectoren is echter nog een beduidend verschil te zien. Zo scoort de groot- en detailhandel van dal tot piek best goed met een verschil van zeventig procent, terwijl bijvoorbeeld horeca op een verschil van 130 procent zit.

Bedrijven worden vaak geconfronteerd met hogere kosten die ze in een concurrerende markt moeilijk kunnen doorbreken, geeft het rapport aan. In sectoren die op de consument gericht zijn kan de aankomende btw-verhoging naar 21 procent een bepalende factor zijn voor de toekomst van retailers. ABN verwacht dat in 2013 en 2014 het aantal faillissementen afneemt, maar toch op een hoog niveau blijft. ‘Op dit gebied blijft het een beetje doormodderen’, schrijft de bank in het rapport.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!