Btw-voorstel EU nadelig voor supers

Het voorstel van de Europese Commissie over de btw-behandeling van kortingsbonnen gaat supermarkten geld kosten. Het voorstel voor 2015 leidt tot een hogere btw-afdracht en extra administratiekosten bij kortingsacties met levensmiddelen, waardoor de marges verder onder druk komen te staan.

De EU-Commissie wil dat de inwisseling van kortingsbonnen door de supermarkt bij de fabrikant als een aparte dienstverlening wordt beschouwd. Deze dienst zou tegen het ‘normale’ btw-tarief, van nu nog negentien procent, moeten worden afgehandeld. Op dit moment geldt de inwisseling niet als een zelfstandige transactie en wordt hierover zes procent btw berekend voor levensmiddelen.

De Commissie wil de interne markt voor vouchers, zoals telefoonkaarten, kortings- en cadeaubonnen, aanpakken. Er bestaan op dit moment geen Europese btw-regels voor deze markt. Tussen de lidstaten bestaan grote verschillen in de btw-verrekening, waardoor verstoringen in het handelsverkeer ontstaan. Volgens Jeroen Bijl, fiscalist bij PwC, is het goed dat het probleem aangepakt wordt. Echter er is een veel efficiëntere manier die Nederlandse winkeliers niet benadeelt. Daarbij blijft de marge van de winkelier gelijk en is er geen sprake van extra administratiekosten.

Bijl zegt het probleem nu aan te kaarten, omdat de Europese Raad van ministers het voorstel nog moet behandelen. Nederland kan volgens hem dwars gaan liggen en het plan tegenhouden, omdat voor belastingmaatregelen in de EU unanimiteit is vereist. “Als de raad eenmaal de knoop heeft doorgehakt, is de gelegenheid tot lobbyen voorbij”, zegt Bijl. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën laat weten dat een akkoord nog enkele jaren op zich laat wachten.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!