Doe-het-zelfbranche lijdt meest onder crisis

Doe-het-zelfwinkels zagen hun volume in het tweede kwartaal met elf procent dalen ten opzichte van een jaar eerder. Het is al het vijfde achtereenvolgende kwartaal van krimp, maar niet eerder was de krimp zo sterk.

De volumedaling in de doe-het-zelfsector is bijna twee keer zo hoog als de gemiddelde daling van zes procent in de non-foodsector. Wel kwam door licht hogere prijzen de omzetdaling in de sector iets lager uit, namelijk op 9,4 procent. Ook begin 2010 kromp het volume van de doe-het-zelfbranche met ongeveer elf procent. De economie was toen al enige tijd uit de recessie, maar de daling van de huizenprijzen zette vanaf dat moment stevig in. Deze klap is de branche nooit te boven gekomen.

In het afgelopen halfjaar is bijna zes procent van 1.040 bouwmarkten in Nederland opgeheven. Hiervan gingen er tien failliet, waarvan drie in het laatste kwartaal. Doordat minder mensen verhuizen of een nieuwbouwwoning betrekken, worden er minder grootschalige verbouwingen gedaan.

Toch zorgt de teruggang op de huizenmarkt voor een nieuwe categorie verbouwers. Mensen die langer dan gepland in hun oude huis blijven wonen, besluiten vaak om de bestaande woning onder handen te nemen. Volgens CBW-Mitex is dat aantal echter niet groot genoeg om de flinke teruggang in het aantal verhuizingen te compenseren.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!