Gemeenten houden bij het uitvoeren van wegwerkzaamheden nauwelijks rekening met winkeliers.
De helft van de gemeenten heeft andere prioriteiten en geeft aan daar geen verandering in te brengen.
Dat stellen lokale overheden in een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van verkeersadviesbureau Traffic & More. Op de enquête onder tweehonderd gemeenten reageerden bijna zeventig van hen, meldt De Telegraaf maandag.
Gemeenten erkennen de slechte bereikbaarheid van centra als grootste ergernis van middenstand en consumenten. Gemiddeld hebben ze per jaar meer dan vijftien wegwerkzaamheden die de bereikbaarheid vaak een maand of langer aanzienlijk verslechteren.
Niettemin geeft de helft van de ondervraagden aan niets aan de situatie te veranderen. Dit zouden zij bijvoorbeeld kunnen doen door verschillende klussen tegelijk uit te voeren, waardoor ondernemers en klanten niet nog langer in de rommel zitten. Ook zijn er geen voornemens de communicatie te verbeteren. Het merendeel van de gemeenten informeert winkeliers momenteel slechts twee weken voordat er iets gebeurt.
Detailhandel Nederland vindt de gang van zaken 'ongehoord'. Volgens de brancheorganisatie kan een winkelier zomaar veertig tot vijftig procent omzet kwijtraken als de straat voor zijn winkeldeur is opengebroken. "Om te beginnen kunnen gemeenten werk beter plannen. Want het kan niet zo zijn dat winkeliers failliet gaan door hun desinteresse", aldus secretaris Jelger Zee.
Lakse gemeente schaadt winkelier
Gepubliceerd op 17 september 2012 om 00:00
Reacties 0