Tabakshandel hekelt btw-verhoging

De tabakshandel dringt aan op annulering van de btw-verhoging per 1 oktober. Vooral de verkoop van kras- en staatsloten drukt zwaar op de schouders van de tabakwinkeliers.

“Kansspelen behoren tot het nultarief en de prijs van loten ligt vast. De winkelier kan de verhoging dus niet doorbereken aan de klant. De provisie die een tabaksverkoper ontvangt over elk lot wordt echter wel belast. Dat gaat dus ten koste van de marge”, legt Jan Willem Burgering, van NSO Tabaksdetailhandel uit. Zowel de Staatsloterij als de Lotto weigeren de tabakshandel te compenseren.

Na de btw-verhoging is de accijnsverhoging per 1 januari 2013 een volgende klap. De accijns op tabak gaat dan omhoog met ongeveer tien procent. “Ook die komt in deze branche hard aan. De tabaksfabrikanten betalen namelijk de accijns en bepalen ook de prijs”, aldus Burgering.

NSO is bang dat klanten nu eerder in België en Duitsland zullen winkelen. “Het grenseffect zal toenemen. Benzine is over de grens al veel goedkoper, en straks tabakswaren ook. Met een volle tank en een slof sigaretten uit het buitenland bespaart een consument zo vijftig euro. Hierdoor verliest de Nederlandse detailhandel extra klandizie.”

Ook werkgeversorganisatie MKB-Nederland hekelt de btw-verhoging en steunt de NSO.

Eerder: Non-foodsector in spagaat door btw-verhoging

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!