Schoenmerken in verdachtenbankje

Nederlandse winkels verkopen schoenen die door kinderen zijn gemaakt. Dat constateert ontwikkelingsorganisatie Hivos na onderzoek.

De onderzoekers troffen in India 'schrijnende situaties' aan. Onder meer toeleveranciers van merken als Marks & Spencer, Bata, , Bugatti en Clarks maken zich schuldig aan kinderarbeid, aldus Hivos.

Het Britse Marks & Spencer liet in het AD direct weten dat kinderarbeid volstrekt onacceptabel is. Het bedrijf zegt nu pas te horen over de beschuldigingen en stelt een onderzoek in. De andere merken hebben gisteren niet gereageerd op beschuldigingen.

In het onderzoek worden ook de merken Van Lier, Van Bommel en Cruyff Sports genoemd. Zij kregen een slechte beoordeling omdat ze onvoldoende bewijzen dat ze geen kinderhandjes inzetten bij hun productie. "Zij gaven geen antwoord op de vragen die wij hen stelden". verklaart een woordvoerder van Hivos.

Cruyff Sports en Van Bommel reageerden in het AD verontwaardigd op de ‘impliciete beschuldigingen’. Beide schoenenfabrikanten ontkennen met klem kinderen in te zetten, zeggen alle leveranciers te kennen en juist streng te controleren.

Algemeen directeur Reynier van Bommel van het gelijknamige luxe schoenenmerk garandeert dat er geen kinderarbeid plaatsvindt in Van Bommels productieketen. "Wij zijn geen multinational die een onstilbare honger heeft naar kostenreductie. Ons netwerk van producerende bedrijven en leveranciers is klein en overzichtelijk. Ik ken alle eigenaren."

RetailTrends