Enkele grote parfummerken moeten de samenstelling van hun parfums mogelijk veranderen. De Europese Commissie wil sommige ingrediënten verbieden of aan banden leggen omdat die allergieën kunnen veroorzaken. Merken als Miss Dior, Chanel Nᵒ 5, Givenchy en Guerlan vrezen dat de geur van hun luchtjes daardoor verandert en voorzien ‘de dood van de industrie’.
Zo wil de commissie het gebruik van boom- en eikenmos, het meest gebruikte ingrediënt van Miss Dior en Chanel Nᵒ 5, helemaal verbieden. Mocht het plan worden doorgevoerd, dan zal de samenstelling van negentig procent van de parfums veranderen. “Als we de stoffen die onze parfums nu zo typisch maken, eruit halen, dan is dit het einde”, zegt Françoise Montenay, topvrouw van Chanel. “Dit betekent niet alleen de dood van onze industrie, maar van een volledig cultureel erfgoed.”
Naast de gevolgen voor de branche zelf zijn de parfummerken ook bang dat de maatregel verregaande gevolgen heeft voor de producenten van de natuurlijke aroma’s in de luchtjes. Telers van bloemen, kruiden en planten zoals mimosa, jasmijn, rozen lavendel en oranjebloesem zullen hun productie zien instorten, vrezen zij.
De paniek bij de parfurmeriemerken is echter wat overdreven, volgens professor An Goossens van de KU Leuven. Zij is gespecialiseerd op het gebied van parfurmerieallergiën. “Het wetenschappelijk comité voor de bescherming van de consument wil dat er bij wijze van waarschuwing op de verpakking van parfums honderd ingrediënten worden genoemd die allergieën kunnen veroorzaken.” Momenteel zijn dat er al 26. Het aan banden leggen van bepaalde allergenen, de stoffen die allergieën veroorzaken, valt in de praktijk ook wel mee volgens haar. In de praktijk zou het gaan om slechts een beperking tot 0,01 procent van de concentratie van enkele stofjes zoals citral.
Een woordvoerder van de Europese commissie laat bovendien weten dat de mogelijke aanpassing van de Europese regels nog ver weg is. Eerst wordt er nog overlegd met de parfurmeriesector, die wereldwijd goed is voor een omzet van negentien miljard euro en zorgt voor honderdduizenden banen.
Reacties 0