AH stelt winkellimiet in voor franchisers

Albert Heijn laat franchisenemers in de toekomst maximaal drie winkels exploiteren. De directie van Albert Heijn hoopt zo een rem te zetten op de expansiedrang van enkele franchisers.

Winkeleigenaren die nu al meer dan drie filialen exploiteren, mogen deze winkels houden. Als zij een nieuw filiaal willen openen of overnemen, moeten zij eerst afstand doen van een bestaande vestiging.

Albert Heijn was al langer met de franchisevereniging in onderhandeling over een nieuwe franchise-overeenkomst. Het hoofdkantoor in Zaandam is er niet blij mee dat sommige franchisenemers wel tien filialen bezitten. Een aantal van deze franchisenemers staat zelfs in de lijst van vijfhonderd rijkste Nederlanders, die wordt gepubliceerd door het blad Qoute. De franchisers zouden in eerste instantie tegen een limiet op het aantal vestigingen zijn, maar zijn uiteindelijk toch akkoord gegaan met de eis van Albert Heijn.

De franchisenemers zitten nog wel met de keten om de tafel over het omzetverlies dat zij lijden door bestellingen die op Albert.nl worden geplaatst. Zeker nu Albert Heijn afhaalpunten heeft geopend, verwachten de winkeliers een terugloop in hun omzet.

De supermarktketen biedt hen daarom een compensatie van 1,7 procent voor de gederfde omzet. De franchisers noemen dit een belachelijk percentage. “Dat is bijna niets”, zo luidt de reactie van een franchiser. De franchisevereniging gaat binnenkort weer in gesprek met de keten over dit deel van de overeenkomst.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!