Fairtrade-opbrengst niet naar cacaoboeren

De opbrengst van Fairtrade chocolade van Max Havelaar komt niet terecht bij cacaoboeren maar bij fairtradecoöperaties. Dat meldt het Nederlands Dagblad naar aanleiding van onderzoek in samenwerking met Afrikaanse journalisten. Volgens de krant krijgen boeren zelfs minder geld voor hun bonen dan de minimumprijs die Max Havelaar ‘garandeert’.

Afrikaanse cacaofabrikanten krijgen één derde van de opbrengst van fairtrade chocolade. Cacaoboeren zouden hier weinig van terug zien. Zij ontvingen de afgelopen jaren tussen de 1,20 en 1,60 dollar per kilo, terwijl Max Havelaar hen een minimumprijs van twee dollar per kilo belooft, ongeacht marktprijzen of eventuele fluctuaties. Alleen dan zouden zij in staat zijn fairtrade chocolade te produceren.

Max Havelaar bevestigt in een reactie dat de boeren te weinig geld krijgen. Dit zou komen omdat er bij fairtradecoöperaties veel geld aan de strijkstok blijft hangen. Max Havelaar betaalt deze coöperaties, die zich verder ontfermen over de loonkosten. “Door hoge kosten in opslag, transport en export blijft er veel geld steken in deze coöperaties”, aldus Max Havelaar.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!