'Verdubbeling winkelleegstand dreigt voor Almere'

De gemeente Almere moet een streep halen door de geplande uitbreidingen en bouw van nieuwe winkelcentra. Doet ze dat niet, dan dreigt de winkelleegstand op te lopen van tien naar twintig procent. Dat blijkt uit referentieonderzoek van Locatus naar de winkelmarkt in deze groeigemeente, in opdracht van vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco.

Het winkelaanbod in de gemeente Almere is het afgelopen decennium te hard gegroeid, bij een
bevolkingsgroei die juist is achtergebleven bij de prognoses, concludeert Locatus. Het onderzoeksbureau constateert dat meerdere winkelgebieden zijn uitgebreid, terwijl verschillende ontwikkelingen op de rol staan.

De leegstand in het centrum van Almere bedraagt momenteel 10,4 procent. Een hoog percentage, in vergelijking met andere centrale winkelgebieden in plaatsen met meer dan 100.000 inwoners, weet Locatus. De situatie is op nog twee punten anders dan in vergelijkbare steden. Ook het gemiddelde winkeloppervlak van leegstaande units is in Almere groter dan elders. Daarnaast is de leegstand veel meer te vinden op toplocaties dan in andere plaatsen.

Als de gemeente vasthoudt aan de op handen zijnde uitbreidingen, dan groeit het winkelaanbod twee keer harder dan de groei van de bevolking. Almere kampt dan in 2020 met een overcapaciteit van 63.000 vierkante meter, becijfert Locatus. Bijna de helft daarvan wordt veroorzaakt door de geplande ontwikkeling van een retailpark in Almere-Poort.

Discussie: Oplopende leegstand verbetert retaillandschap

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!