Vakbonden overwegen stappen tegen Aldi

Vakbonden hebben een zwartboek opgesteld over Aldi. Bij de discountketen heerst al jaren veel onvrede onder het personeel, terwijl de directie van de keten structureel weigert om iets met de klachten te doen. FNV Bondgenoten strijdt al jaren tegen de ‘cultuur van onderdrukking’, nu is de maat ook vol voor CNV Dienstenbond. “Aldi heeft lak aan alles. Het is een patroon in het gedrag van het bedrijf. Er moet echt iets veranderen”, zegt bestuurder Roos Rahimi van CNV.

Volgens haar puilt het zwartboek over Aldi inmiddels uit op de burelen van de vakbond. Daarin staat onder meer dat de werkdruk bij Aldi te hoog is. Daarnaast zijn er geen pauzes en ontbreken aparte vulploegen, schoonmaakploegen of kassamedewerkers. Werknemers moeten vaak ‘alles doen’ omdat filialen onderbezet zijn. Gemiddeld moeten twee werknemers een filiaal samen runnen, terwijl dat er zes of meer horen te zijn.

In De Telegraaf bevestigen medewerkers en een filiaalhouder op anonieme basis de slechte werkomstandigheden. “Een gemiddelde supermarkt besteedt ongeveer dertig procent van zijn omzet aan personeelskosten. Bij Aldi ligt dat op vier procent”, legt Rahimi de vinger op de zere plek.

Ze hekelt vooral de verslechtering van de omstandigheden en zegt de misstanden niet meer te kunnen aanzien. Dat haar werkzaamheden onmogelijk worden gemaakt is tevens een irritatiepunt. “Als ik vragen heb, moet ik het faxen. En die blijven onbeantwoord of worden beantwoord met standaardantwoorden.”

Als de situatie onveranderd blijft, willen de bonden ‘passende vervolgstappen’ nemen. “Aldi moet zich gewoon aan de Nederlandse wet houden. Het is te gek voor woorden dat we daarvoor moeten vechten."

Voormalig bedrijfsarts Edwin Sijtsma klapte gisteren ook uit de school in De Telegraaf. Volgens hem neemt Aldi ook gezondheidsklachten van haar personeel niet serieus. Werknemers bleken vaak last te hebben van schouder-, elleboog- en polsproblemen. Hij is niet te spreken over de lakse houding van de super. Volgens Sijtsma worden problemen weggewuifd en is er een cultuur van onderdrukking.

Eerder: 'Aldi negeert gezondheidsklachten personeel'

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!