Bijna derde minder beleggingen in winkelvastgoed

Institutionele en particuliere winkelvastgoedbeleggers hebben hun portefeuille aanzienlijk afgebouwd. In de eerste drie kwartalen van 2012 is voor 705 miljoen euro belegd in winkelvastgoed. Dit is een daling van 29 procent vergeleken met dezelfde periode in 2011. Toen was dit 993 miljoen euro.

Van het totale beleggingsvolume in commercieel vastgoed bestaat nu ruim twintig procent uit winkelvastgoed, een daling van 32 procent ten opzichte van het gemiddelde over de laatste vijf jaar. Dat blijkt uit onderzoek van Jones Lang LaSalle.

Dat komt door beperkte financieringsmogelijkheden en economische onzekerheid. Daarnaast wordt winkelvastgoed steeds meer een regionale markt. Retailers richten zich momenteel vooral op toplocaties in grote steden en laten middelgrote en kleine steden links liggen. Beleggers zijn daardoor bijna alleen nog maar geïnteresseerd in winkelcentra en solitaire winkelunits. Hierin werd respectievelijk voor 332 euro miljoen en 240 miljoen euro belegd.

A1-locaties blijven aantrekkelijk vanwege hun sterke beleving, maar de vraag gaat vooral uit naar de grootste steden. De belangstelling voor het segment ‘retail warehousing’ is in Nederland nog steeds laag. Hierin is 110 miljoen euro belegd in de eerste drie kwartalen van 2012.

Discussier mee op RetailNews over winkelleegstand in Nederland.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!