Internationale retailers ontwijken belasting via Nederland

Internationale (winkel)bedrijven hebben vaak constructies via Nederland om de belasting te ontwijken. Deze multinationals deponeren hun merkrechten in Nederland waardoor andere landen belastinginkomsten mislopen, meldt Het Financieele Dagblad.

De krant deed onderzoek nadat bekend werd dat Starbucks en IKEA de belastingdruk in het Verenigd Koninkrijk verlagen door hun merkrechten in ons land te stallen. In Britse media en het parlement ontstond onlangs veel rumoer over deze belastingtruc. Ook andere internationale bedrijven zoals SABMiller, Nike, Bacardi-Martini, Zara, Speedo en Volkswagen blijken zo'n constructie te hebben met financiële holdings in Nederland. Volgens een goed ingevoerde belastingadviseur zijn er nog ‘veel, heel veel’ andere multinationals die dit doen.

Het merkrecht in Nederland vestigen is gunstig voor bedrijven omdat de Nederlandse Belastingdienst verdragen heeft afgesloten met allerlei andere landen. Daardoor mag de fiscus met elk bedrijf aparte afspraken maken over de inkomende royalty’s. Die zogeheten ‘tax ruling’, kan zorgen voor een belastingvoordeel van meer dan 23 procentpunt. Bedrijven kunnen in Nederland vaak belastingpercentages onder de zeven procent afspreken, terwijl sommige landen in het buitenland royalty’s belasten met gemiddeld 25 tot dertig procent.

Starbucks bijvoorbeeld, laat dochterondernemingen in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk royalty’s betalen aan het in Nederland gevestigde Starbucks Coffee Ema bv. Daardoor zijn die ondernemingen in die drie landen verlieslatend volgens de jaarverslagen en wordt er dan ook geen vennootschapsbelasting betaald. Die royalties worden in Nederland lager belast en vervolgens onbelast doorbetaald aan het hoofdkantoor in de Verenigde Staten.

Het zijn op zich legale constructies, zegt Jan Pieter Hustinx van advocatenkantoor De Brauw Blackstone. Maar bedrijven geven er liever geen openheid over omdat ze de schijn van belastingontwijking wekken. Pas op het moment dat een bedrijf naar de rechter stapt, wanneer het meent dat het intellectueel eigendom is geschonden, wordt het merkrecht geregistreerd in jaarstukken en het Benelux Merken Register. Ook de Belastingdienst wil geen inzage geven in de 'geheime' tax ruling.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!