IKEA betreurt dwangarbeid in DDR

IKEA heeft excuses aangeboden omdat het in de jaren tachtig onderdelen voor meubels liet maken door politieke gevangenen in de DDR. Het Zweedse woonwarenhuis zegt op haar website dat het inzetten van gevangenen niet geaccepteerd is binnen het bedrijf, en dat dit destijds nooit had mogen gebeuren.

De zaak kwam aan het licht kwam door een documentaire die in mei op de Zweedse televisie werd uitgezonden. De meubelproducent liet daarna onderzoek uitvoeren door adviesbureau Ernst & Young. Daarin wordt bevestigd dat politieke gevangen in de DDR tot arbeid werden gedwongen om IKEA-meubelen te fabriceren. Managers binnen het Zweedse concern waren hier bovendien van op de hoogte.

IKEA zegt dat de bestuurders maatregelen namen om dwangarbeid te voorkomen, maar dat die ‘niet effectief’ zijn gebleken. Het woonwarenhuis beweert dat dat vandaag de dag anders is, nu controleert het haar leveranciers regelmatig.

IKEA heeft naast de spijtbetuiging een geldbedrag geschonken aan de Duitse organisatie voor slachtoffers van communistische tirannie. Deze wil het geld gebruiken voor onderzoek naar dwangarbeid in de voormalige DDR.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!