'Grote modemerken gebruiken gifstoffen'

Internationale modemerken als Zara, Levi’s en Esprit verkopen kleding die gevaarlijke gifstoffen bevat. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport ‘Toxic Threads - The Big Fashion Stitch-Up’ van Greenpeace.

De milieuorganisatie onderzocht 141 kledingstukken van twintig internationale moderetailers, waarvan modegigant Zara als slechtste uit de bus kwam. Bij alle onderzochte retailers wordt kleding geproduceerd met nonylfenolethoxylaten (NFE’s), die hormoonverstorend zijn en door drinkwaterbedrijven niet kunnen worden uitgefilterd.

In de kleding van Zara werd daarnaast verfstof met amines aangetroffen. Deze staan in de EU geregistreerd als mogelijk kankerverwekkend voor mensen en mogen hier niet gebruikt worden. De onderzochte Zara-kleding is onder meer verkocht in Nederland.

Greenpeace verwacht dat Zara en de andere onderzochte fashionretailers zo snel mogelijk stoppen met het gebruik van gifstoffen voor kleding. “Ze gebruiken jouw en mijn water alsof het een open riool is. ”, aldus campagneleider Ilze Smit van Greenpeace “De chemicaliën komen via de wasmachine in ons oppervlaktewater terecht. “Omdat zuiveringsbedrijven deze niet kunnen afbreken, kunnen ze in ons drinkwater terechtkomen. De modemerken moeten dus zo snel mogelijk met milieuvriendelijke alternatieven gaan werken. Dan vormen ze ook geen risico meer voor onze gezondheid.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!