Internetprovider Althushost stopt met het faciliteren van drieduizend websites met nepproducten. Dat is het resultaat van een schikking dat het internetbedrijf treft met elf gedupeerde merkhouders, waaronder Gucci, Chanel, Christian Dior, Omega, Breitling en Patek Philipe. Zij lieten beslag leggen op de servers van het bedrijf en stapten naar de rechter om een verbod te eisen. Daarnaast betaalt Althutost een bedrag van 30.000 euro aan de merken.
Op de servers van Althutost draaiden websites als Breitlingwatches-replica.com en Fakewatches.uk.com. “Het gaat om van origine Chinese websites”, zegt Joris van Manen, advocaat van de elf merkhouders. “Veel van die sites waren al door andere providers geweigerd, maar nu hadden ze allemaal vast onderdak gevonden bij Althutost.” Van al het verkeer ging 99 procent over de Nederlandse servers van het internetbedrijf. Die weigerde de diensten aan deze sites te staken.
De merken stellen dat nepproducten schadelijk zijn voor hun naam en reputatie. Bovendien zeggen zij daadwerkelijk verlies te lijden doordat mensen niet een echt, maar een nepproduct kopen. Juridisch gezien is er tevens sprake van merkinbreuk. Het serverbedrijf voerde in de rechtszaal het verweer dat een verbod geen enkele zin heeft omdat de websitehouders hun website eenvoudig kunnen onderbrengen bij andere providers.
De rechter stelde de merkhouders in het gelijk. Hij baseerde zich op een artikel in de Merkenwet over ‘tussenpersonen’ waarop nog niet eerder een beroep is gedaan. De stichting Namaak Bestrijdings-React gaat controleren of het internetbedrijf zich houdt aan het verbod om illegale sites te onderhouden. Althutost Inc. is officieel gevestigd in Stockholm en Belize City. De servers van het bedrijf staan in Nederland.
Eerder bleek uit een rapport van Markmonitor en Nielsen dat één op de vijf online shoppers namaakproducten krijgt te zien als hij naar koopjes zoekt. Volgens de onderzoekers zoekt vijf procent van de koopjesjagers bewust naar namaakproducten.
Eerder: 'Veel namaakproducten online'
Reacties 0