Esprit onderzoekt beschuldiging kinderarbeid

Esprit gaat maatregelen treffen met leveranciers uit Turkije, wanneer blijkt dat deze kinderarbeid inzetten. Het modemerk laat dit weten naar aanleiding van het televisieprogramma ‘Altijd wat’ van de NCRV, waarin beelden van kinderarbeid op katoenvelden van fabrikanten van het kledingmerk werden getoond.

Esprit zegt in een persbericht bezorgd te zijn over de getoonde beelden en is naar eigen zeggen direct in actie gekomen door de informatie na te trekken. “We hebben contact opgenomen met onze Turkse partners om uit te zoeken of er daadwerkelijk sprake was of is van overtredingen in het Turkse productieproces, ondanks de duidelijke regelgeving en veelvuldige controles.” Mocht dit het geval zijn, dan zal Esprit ‘onmiddellijk afdoende en passende maatregelen treffen met de leverancier, waarbij het welzijn van de medewerkers voorop blijft staan’.

Indien de katoenhandelaren hun onschuld niet kunnen bewijzen, zal Esprit 'niet aarzelen' om een soortgelijke actie te beginnen als in Oezbekistan, waar het bedrijf alle katoen uit de productie haalde naar aanleiding van bewezen dwang- en kinderarbeid. Dit Oezbekistan-verbod is nog steeds van kracht.

Het modemerk benadrukt dat kinderarbeid juist een belangrijk thema is bij Esprit. Het verzekert dat het bedrijf een ‘veelomvattend en sterk sourcing-beleid voert wat betreft de productieomstandigheden van toeleveranciers en hun onderaannemers’. Zo moeten de fabrieken, managementsystemen en het fabrieksbeleid normen naleven, die worden gecontroleerd door eigen mensen van Esprit en Turkse partners.

Esprit werkt nauw samen met andere merken om de Turkse katoenhandelaren op hun plichten te wijzen. Daarnaast zet Esprit zich in voor katoencertificatie en werkt het bedrijf samen met NGO’s (niet-gouvernementele organisaties) om de kwestie verder te onderzoeken. Het zegt er naar te streven om in de toekomst uitsluitend te werken met katoen van gecertificeerde en duurzame boeren, maar erkent dat tot dusver ‘geen enkel merk voor honderd procent kan garanderen dat alle regels worden nageleefd'.

Bekijk hier de NCRV-uitzending.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!