'Webwinkels lappen garantiewet aan hun laars'

Webwinkels houden zich lang niet altijd aan de wettelijke garantie. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Consumentengids. Zij zette het garantiebeleid van de elf grootste webwinkels op een rij. Sommige webwinkels verschuilen zich achter de fabrikant, andere hebben ongunstige regelingen voor het retourneren.

De bond krijgt naar eigen zeggen veel klachten van klanten die van het kastje naar de muur worden gestuurd of te maken krijgen met onverwachte onderzoekskosten. Vaak verwijzen webwinkels klanten direct naar de fabrikant. Zo adviseert bol.com zijn klanten om defecte artikelen rechtstreeks naar de fabrikant te sturen. De eigen reparatie-afdeling zou minder snel zijn. Eventuele kosten zijn volgens de website voor rekening van de klant.

Volgens Bart Combee, directeur van de Consumentenbond, is dat niet juist. "Winkels moeten de wettelijke garantieregels naleven en hun verantwoordelijkheid nemen wanneer er iets misgaat met een product. Het recht op garantie is bij een webwinkel hetzelfde als bij een gewone winkel."

In het artikel wordt Wehkamp.nl als voorbeeld genoemd van hoe het wel moet. De webwinkel vermeldt dat ze verantwoordelijk blijven voor een correcte afhandeling, ook wanneer het uit oogpunt van snelheid gunstiger is als de klant over de garantie direct met de fabrikant schakelt. Ook de voorrij-, onderzoeks- en reparatiekosten zijn voor rekening van het postorderbedrijf.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!