'Webshops betalen btw-verhoging zelf'

Bijna vijftig procent van de webshops in Nederland heeft de btw-verhoging per 1 oktober niet doorberekend. Zij nemen de extra kosten voor eigen rekening. Dat blijkt uit onderzoek van symfony|XIB onder ruim honderd middelgrote webwinkels. Van de webwinkeliers die de prijzen wel hebben laten stijgen houdt 61 procent de twee procent verhoging aan. 23 procent heeft het moment aangegrepen om de prijzen verder te verhogen.

Om de overheidsfinanciën op orde te krijgen is per 1 oktober 2012 het hoge btw-tarief verhoogd van negentien naar 21 procent. Voor webwinkels betekende dit dat er aanpassingen moesten worden gedaan in de btw-berekening over producten, verzendkosten en diensten. 82 procent van de webwinkeliers is het gelukt is om dit volledig volgens de regel door te voeren, ondanks de lastige eis van de overheid om de invoerdatum van de btw-verhoging op afleverdatum te verplichten. 

Opvallend is dat de webwinkeliers mild staan ten opzichte van de genomen maatregel. Driekwart geeft aan de maatregel te begrijpen, slechts een kwart geeft aan dat de koopkracht hiermee zal dalen. Tevens zeggen zij dat de hogere btw geen significante invloed op de omzet of bedrijfsresultaat heeft, al is dat feitelijk pas goed te beoordelen als in januari de balans wordt opgemaakt.

Symfony|XIB heeft niet onderzocht of webwinkeliers die de btw-verhoging voor eigen rekening nemen, deze wel doorrekenen vanaf 1 januari 2013.

Eerder: Non-foodsector in spagaat door btw-verhoging

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!