Ouderen zijn enthousiaster over contactloze betalingen dan jongeren. Dat blijkt uit onderzoek van GfK onder zeventienduizend Nederlanders van 18 jaar en ouder.
Voordat er was uitgelegd wat contactloos betalen inhoudt, liet negen procent van de ouderen boven de vijftig jaar weten voorstander te zijn van betalen zonder pincode. Onder jongeren tot 29 jaar is dit vier procent, al geven zij wel vaker aan de telefoon te willen gebruiken. De onderzoekers denken dat ouderen wellicht enthousiaster zijn omdat zij meer moeite hebben met het onthouden van de pincode en hierdoor vaker een onveilig gevoel hebben bij het pinnen.
Nadat aan de respondenten is uitgelegd wat contactloos betalen inhoudt, blijkt dat ongeveer 25 procent van de Nederlanders (zeer) positief is over de nieuwe betaalwijze. 31 procent is neutraal en 44 procent (zeer) negatief. Ook na de uitleg valt op dat het aandeel ‘negatievelingen’ aanzienlijk afneemt naarmate men ouder wordt en het aantal ‘positievelingen’ met de jaren toeneemt.
Ouderen zijn daarnaast tevens soepeler wat betreft een maximumbedrag per transactie via het contactloze betalingssysteem. 95 procent van de jongeren wenst een maximumbedrag van 23 euro, slechts vijf procent hoeft geen maximum. Hoe ouder de respondent, hoe groter het percentage dat aangeeft dat een maximumbedrag niet nodig is. Bij de 50-plussers is dat al negentien procent en bij de 65-plussers zelfs 34 procent. Ouderen die wel een maximumbedrag per transactie willen, vinden vijftig euro laag genoeg.
Contactloos betalen betekent het afrekenen van kleinere bedragen, bijvoorbeeld tot €25 en met een maximum van drie keer per dag. Dan blijft de schade beperkt als men de pas verliest.
Onlangs maakten ING en ABN AMRO als eerste Nederlandse banken al bekend dat hun klanten half 2013 een betaalpas ontvangen die hen via de NFC-chip contactloos laat afrekenen. In andere landen, zoals Zwitserland, Noord-Amerika, Australië, Duitsland, Zuid Korea en Engeland wordt contactloos betalen al veel langer toegepast.
Reacties 0