Jumbo zet in op kostenbeheersing

Jumbo legt volgend jaar de nadruk op kostenbeheersing. Dat zegt financieel directeur Ton van Veen in De Financiële Telegraaf. De supermarktketen voelt dat de consument de hand op de knip houdt en neemt daarom enkele maatregelen.

Volgens Van Veen is het noodzakelijk om de kosten in de hand te houden, omdat Jumbo, net als andere supermarktketens, merkt dat de omzet en de marge onder druk staan. “En dat terwijl de kosten een opwaartse neiging hebben”, zegt Van Veen. Door de recente overname van C1000 heeft Jumbo te maken heeft met veel meer rente, afschrijvingen en integratiekosten. Tevens hebben leveranciers veel prijsverhogingen aangekondigd voor volgend jaar en hebben de vakbonden flinke wensen op tafel gelegd.

Daarom gaan er vijfhonderd van de 1300 banen verdwijnen op de twee hoofdkantoren van Jumbo. Ook wil de financieel directeur het werkkapitaal verbeteren door de voorraden beter te beheren en de arbeidsvoorwaarden te harmoniseren.

“Door de overnames zitten we aan een veelvoud van arbeidsregelingen, niet alleen in de winkels, maar ook op de hoofdkantoren in Veghel en Amersfoort en in de distributiecentra", legt Van Veen uit. "Over de harmonisatie daarvan zullen we in overleg treden met de bonden.” Ook leveranciers moeten waarschijnlijk een bijdrage leveren. “Op een aantal punten willen we slagen kunnen maken met onze leveranciers", meldt de financieel directeur.

Jumbo telt inmiddels 310 winkels. Het bouwde dit jaar de laatste Super de Boer-vestigingen om tot Jumbo. Daarna volgden achttien filialen van C1000. In 2013 worden nog honderd, van de in totaal nu nog 385, vestigingen van C1000 omgebouwd. Door de overname van de twee supers steeg de schuldverhouding ten opzichte van de verdiencapaciteit van minder dan twee tot bijna vier. Inmiddels is die weer onder de drie gezakt.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!