De vijf brancheorganisaties uit de voedselketen bundelen vanaf 2013 hun krachten in de Alliantie Verduurzaming Voedsel. Daarmee geven zij een doorstart aan het Platform Verduurzaming Voedsel, dat in 2009 werd opgericht en na 2012 ophoudt te bestaan. De vijf verenigingen voor boeren en tuinders, fabrikanten, supermarkten, catering en horeca willen zo met elkaar de voedselketen verduurzamen.
In de hernieuwde krachtenbundeling streven de private partners er naar ‘verduurzaming te verankeren in alle bedrijfsprocessen door de gehele keten, en de duurzame basisnorm voor voedselproductie steeds verder verhogen’. Zo wil de alliantie uiterlijk in 2020 vleesketen verduurzaamd hebben. Ook het reduceren van voedselverspilling is een belangrijk agendaitem.
Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de koepelorganisatie van supermarkten en food service bedrijven, is blij dat de vijf partijen die de voedselketen vertegenwoordigen de wil hebben om de samenwerking binnen de Alliantie Verduurzaming Voedsel voort te zetten.
"Een van de grote misverstanden is dat de supermarkt verduurzaming van het assortiment alleen kan regelen," aldus Marc Jansen, directeur van het CBL. "Niets is minder waar. Wij hebben boeren, tuinders en fabrikanten keihard nodig als wij aan de wensen van de samenleving willen voldoen. Bij verduurzaming spelen complexe zaken, die je alleen door intensief samen te werken kunt oplossen.”
Voedselketen blijft krachten bundelen
Gepubliceerd op 12 december 2012 om 00:00
Reacties 0