'Biologisch is schadelijk voor het milieu'

Biologisch voedsel is schadelijk voor het milieu. Dat stelt Aalt van Dijkhuizen, de topman van de Universiteit Wageningen zaterdag in De Telegraaf. Hij keert zich tegen campagnes als de plofkipactie van Wakker Dier. "Een merkwaardige ontwikkeling, want de Nederlandse veehouderij is de schoonste ter wereld."

Van Dijkhuizen noemt de aandacht voor dierlijk welzijn 'belangrijk'. "Maar de afweging tussen meer welzijn of minder aanslag op grond en grondstoffen en minder uitstoot aan broeikasgassen hoeft toch niet door een paar mensen van Wakker Dier bepaald te worden?”, aldus Van Dijkhuizen. Volgens hem is biologisch voedsel duurder, niet bewezen gezonder en juist slechter voor het milieu."

De topman noemt het aantoonbaar onjuist dat biologisch wordt gezien als meest duurzaam. “Met biologische boeren heb je meer voer nodig. Dat betekent meer grond en grondstoffen per eenheid melk, vlees of eieren. En ook meer uitstoot aan broeikasgassen.” Hij stelt dat biologisch niet meer is dan luxe dat de consument een goed gevoel geeft.

Wakker Dier is deze maand een mediaoffensief gestart tegen de verkoop van plofkip bij Albert Heijn en Jumbo met televisiecommercials en een oproep om op Facebook een foto te delen. Wakker Dier wil dat de supers overstappen op kip met 1 ster van het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming.

Van Dijkhuizen pleit voor een hogere landbouwproductie. “Anders sturen we aan op een tekort aan voedsel.” Met een verwachte wereldbevolking van negen miljard mensen in 2050 is de ‘enige conclusie’ dat de productie per hectare en per dier ‘hoe dan ook omhoog moet’, stelt de bestuurder.

Eerder: Wakker Dier-fans spammen AH om plofkip

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!