‘Starbucks dreigt met investeringsstop’

Koffieketen Starbucks heeft gedreigd alle investeringen in Groot-Brittannië te staken. Dat meldt de Britse krant The Sunday Telegraph op basis van anonieme bronnen. Het Amerikaanse concern zou ‘woedend’ zijn over de voortdurende kritiek van de overheid en premier David Cameron dat het bedrijf de belasting ontduikt.

Cameron gaf vorige week opnieuw aan belastingontduiking door multinationals hard te willen aanpakken. Hij verwees daarmee indirect naar Starbucks en Google,die hun afdrachten aan de Britse fiscus minimaliseren door allerlei constructies via andere landen, waaronder Nederland. Toen dit eind 2012 bekend werd, kregen beide bedrijven een lading van kritiek over zich heen.

Starbucks bleek door dergelijke constructies sinds 1998 slecht 8,5 miljoen pond (tien miljoen euro) belasting te hebben betaald over een omzet van drie miljard pond. Desondanks vindt Starbucks dat Cameron hen herhaaldelijk vals heeft beschuldigd van belastingontduiking. De fiscale trucjes zijn immers niet onwettig.

Overigens ontkende Starbucks gisteren zelf dat het zijn investeringen in Groot-Brittanië wil stopzetten. “Wij houden vast aan het voornemen om in de periode tot en met 2016 driehonderd nieuwe winkels te openen en vijfduizend banen te creëren”, stelde het concern in een verklaring.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!