Gemeenten lopen massaal vooruit op koopzondagenwet

Steeds meer gemeenten lopen vooruit op de nieuwe wetgeving die de opening van winkels op zondag toestaat. Dat blijkt uit een inventarisatie van Het Algemeen Dagblad. Terwijl de Eerste Kamer nog akkoord moet gaan met het voorstel, zijn er inmiddels al 75 gemeenten waar de winkels elke zondag open zijn. Nog eens 196 gemeenten hebben een kleiner aantal koopzondagen ingesteld.

Officieel mogen alleen winkels in steden die toeristisch zijn elke zondag openen. Maar niet alleen winkels in grote steden als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam of toeristische trekpleisters als Zandvoort en Texel zijn tegenwoordig open op zondag, constateert de krant. Ook plaatsen als Drimmelen, Rucphen en Wageningen hebben een einde gemaakt aan de zondagsrust. Ook Utrecht is inmiddels overstag en de gemeente Roosendaal wilde per se outletcenter Rosada de mogelijkheid geven om elke zondag open te zijn.

Hoewel veel klanten en een deel van de winkeliers blij zijn met meer winkeltijd en extra omzet, is er ook tegenstand, schrijft de krant. “Vooral kleine winkeliers zitten hier helemaal niet op te wachten”, zegt Henry Konijn van de Stichting Tegen Verruiming Koopzondag-openstelling. “Kleine ondernemers voelen zich gedwongen om mee te doen en komen nog verder in het nauw in de concurrentie met grote winkelketens. De verruiming van de winkeltijdenwet leidt ook niet per se tot meer omzet, maar vooral tot een spreiding van die omzet.”

Ondanks dat bijvoorbeeld de gemeente Tilburg wel op de vingers werd getikt door het College van Beroep voor het Bedrijfsleven, blijven tientallen winkels hun deuren gewoon openen. De gemeente gaf eerder al winkels die hun zaak openen geen strobreed in de weg te leggen, en winkeliers stellen ‘verplichtingen naar hun werknemers te hebben’.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!