'Winkels nemen vaker spaarlamp in'

Steeds meer winkeliers nemen kapotte spaarlampen in voor recycling bij aankoop van een nieuwe lamp. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van stichting LightRec onder 533 winkels van 25 winkelketens. Tijdens een controle met mysteryshoppers nam 83 procent van de onderzochte winkels de oude lamp in, zoals de wet Beheer Elektrische en Elektronische Apparatuur (BEA) voorschrijft.

In 2011 accepteerde nog slechts 63 procent van de onderzochte winkels oude lampen, in 2010 was dit maar vijftig procent. Vooral bouwmarkten, warenhuizen en elektronicazaken scoren goed. Sommige winkelketens namens zelfs bij alle bezoeken lampen aan voor recycling. Opvallend is dat supermarkten dit jaar veel beter presteren, terwijl zij in 2011 nog ver achterbleven bij de bouwmarkten en lampenspeciaalzaken.

Het kennisniveau van het winkelpersoneel over de inzameling van lampen laat echter nog te wensen over, meent LightRec. 66 procent van het personeel weet wel dat de lampen worden opgehaald, maar niet wat er vervolgens met deze lampen gebeurt. Slechts de helft van het personeel weet dat de lampen na inzameling gerecycled worden. Drie procent van de medewerkers nam de lamp wel aan, maar gooide deze daarna in de vuilnis- of glasbak.

Naast het feit dat steeds meer winkeliers aan hun wettelijke verplichting voldoen, zetten ook steeds meer winkelketens - waaronder Blokker, GAMMA, Hornbach, Media Markt en Saturn - inzamelbakken neer voor energiezuinige verlichting. Hierin kunnen consumenten hun oude lampen deponeren, ook als zij geen nieuwe lamp aanschaffen.

LightRec is positief over deze ontwikkelingen. “De detailhandel vormt een essentiële schakel als het gaat om het creëren van een gemakkelijk toegankelijk inzamelsysteem voor consumenten”, aldus manager Jeroen Bartels van LightRec. “Als consumenten hun oude lampen gewoon bij de supermarkt in kunnen leveren, is de drempel om dit te doen stukken lager.” Toch kan het nog beter, volgens Bartels.”We streven ernaar dat steeds meer winkelketens ook lampen innemen als er geen nieuwe lamp wordt gekocht. Er valt namelijk een flinke milieuwinst te behalen: energiezuinige verlichting kan voor meer dan negentig procent worden gerecycled.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!