Supermarkten willen dat de overheid gevallen van voedselfraude streng aanpakt. Daartoe riep het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) gisteren op in een statement als reactie op het paardenvlees-, eieren- en visschandaal.
"Wat ons betreft is de zwaarste boete niet zwaar genoeg. Bedrijven die een loopje denken te kunnen nemen met het vertrouwen van de consument en de supermarkten moeten zwaar bestraft worden”, zei Marc Jansen van de branchevereniging van de supermarktbranche en food service in Nederland.
Volgens het CBL valt de supers niet veel te verwijten in de voedselschandalen die de afgelopen dagen aan het licht kwamen. “Supermarkten doen wat ze kunnen, maar de overheid dient toe te zien of bedrijven zich aan de wet houden”, stelt Jansen. “De suggestie dat supermarkten met een scherp inkoopbeleid fraude uitlokken wijzen wij pertinent van de hand. Als dit soort zaken aan het licht komen, treden supermarkten hard op richting de betreffende leveranciers.”
Om voedselveiligheid en juiste etikettering te waarborgen hebben de supers enkele instituten gevraagd om kant-en-klaarmaaltijden en samengestelde vleesproducten zoals gehakt te analyseren. Daarbij moet worden onderzocht of het product daadwerkelijk bevat wat er op de verpakking staat en of de inhoud voldoet aan de regels wat betreft hygiëne en voedselveiligheid. Daarnaast heeft het CBL de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dringend gevraagd om in een vroeg stadium geïnformeerd te worden over de uitkomsten van een onderzoek dat de voedselwaakhond twee weken terug instelde.
Ondertussen breiden de voedselschandalen zich in rap tempo uit. Zo bleek gisteren bijvoorbeeld dat er bij woonwarenhuis IKEA niet alleen paardenvlees zat in de gehaktballetjes, maar ook in hotdogs. Eerder bleek al dat naast vlees ook met eieren en vis wordt gesjoemeld. Zo begon Interpol deze week een onderzoek naar wereldwijde fraude in de visserij.
Reacties 0