Europol: meer vervalste levensmiddelen

Er wordt steeds vaker geknoeid met levensmiddelen. Dat meldt onderzoeksorganisatie Europol. Samen met Interpol nam de organisatie in december honderden pallets met levensmiddelen in beslag, omdat deze vervalst zouden zijn. Het ging hierbij om diverse producten, waaronder olijfolie, sojasaus en verschillende kazen.

“Het begon met valse parfums en kleding. Later stuitten we ook op dure etenswaren als truffel en kaviaar, maar sinds enkele jaren komen we ook gewone consumptieartikelen tegen”, stelt Chris Vansteenkiste, leider van team Namaak van Europol.

Bij de fraudeproblemen gaat het niet alleen om het gebruik van andere ingrediënten, maar ook om het omkatten van bepaalde producten naar duurdere soorten. Zo gaan legbatterijeieren vaak de markt op als biologische eieren, wordt kweekvis omgedoopt tot wilde vis en gaan goedkope koffiebonen door voor duurdere.

Hoe groot het fraudeprobleem precies is, vinden experts en controlediensten moeilijk in te schatten. Door bezuinigingen op de inspectiediensten neemt de controle op levensmiddelen ondertussen steeds meer af.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!