'Bezuinigingen verslechteren voedselveiligheid'

Nederland is zijn toppositie op het gebied van voedselveiligheid kwijtgeraakt. Dat stelt Marcel Schuttelaar van communicatiebureau Schuttelaar & Partners in Het Financieele Dagblad. Volgens hem komt dit door bezuinigingen op inspectiediensten, en neemt het aantal vervalsingen van levensmiddelen daardoor toe.

Schuttelaar vreest dat er de komende jaren meer incidenten met vervalste levensmiddelen plaats zullen vinden als gevolg van opeenvolgende reorganisaties, fusies en veranderingen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

“Tot het jaar 2000 waren de voedselcontroles hier de beste van heel Europa. Ik dacht dat de grote voedselproblemen aan het verdwijnen waren. Nu nemen we op zijn best nog een middenpositie in”, stelt Schuttelaar. Volgens hem wreekt dit zich nu. “Door de toenemende prijsconcurrentie neemt de illegaliteit toe. Er zijn altijd creatieve mensen die manieren bedenken om geld te verdienen.”

Eerder deze week kondigde staatsecretaris Sharon Dijksma een taskforce aan naar aanleiding van het paardenvleesschandaal, waarbij paardenvlees werd aangetroffen in rundvlees terwijl dit niet op het etiket stond vermeld. Een speciale werkgroep ‘voedselvertrouwen’ moet met voorstellen komen om toekomstige misstanden te voorkomen en het vertrouwen van Nederlanders in voedsel te herstellen.

Eerder: Vleesbranche en overheid bundelen krachten tegen vleesfraude

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!