Geen verbod op megabekers in New York

Het verbod op megabekers frisdrank in bioscopen, restaurants en andere horecagelegenheden in New York is van de baan. De rechter stak maandag een stokje voor het plan van burgemeester Michael Bloomberg, in een rechtszaak die was aangespannen door de drankhandel.

Als onderdeel van de strijd tegen overgewicht wilde burgemeester Michael Bloomberg en de Gezondheidsraad van New York de verkoop van megabekers met een inhoud groter dan zestien ounce (480 mililiter) verbieden. Bloomberg (oprichter van het gelijknamige Amerikaanse mediabedrijf) wilde met de maatregel de overgewichtproblemen van zijn bevolking aanpakken. Ongeveer veertig procent van de kinderen en zestig procent van de volwassenen lijdt aan obesitas.

Ondanks de goede bedoelingen van Bloomberg, stuitte het plan op veel verzet. Een alliantie van de frisdrankindustrie en organisaties meenden dat het Amerikaanse grondrecht van het recht op keuzevrijheid in het geding was. Ook een meerderheid (zestig procent) van de inwoners van New York was tegen de maatregel. Opvallend is dat de rijke blanken in Manhattan voor waren en de armere donkere bevolking in de Bronx en Queens fel tegen.

Bloomberg heeft de gezondheid van New York bij zijn aantreden in 2002 tot prioriteit verheven. Eerder zorgde hij ervoor dat restaurants verplicht werden het aantal calorieën te melden op de menukaart, verbood hij roken in restaurants en openbare ruimten, en stelde hij een limiet aan het gebruik van zout in restaurants.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!